Proč být dobrým člověkem?

Občas přemýšlím nad tím, jestli dobrým člověkem být mám a nebo právě ne. Tato myšlenka mi uvízne v hlavě pokaždé, když v něčem zvítězí lidé, kteří životem promlouvají pouze náhodou a nespravedlivě. Všechno ji vychází a těm, kteří jsou poctiví a mladí nevychází nic. Proč to tak musí být?

Jaký máte názor na dobrého člověka vy? Můžete mi váš názor zanechat v komentářích, ráda si pročtu vaše názory a třeba se i něco přiučím.

Věci, na kterých si zakládám, že by měl mít/být každý člověk:

Vděčnost.

Znala jsem, znám a věřím, že poznám ještě několik lidí, kteří jsou nevděční. Můžete pro ně udělat téměř cokoli, ale neváží si toho a neberou na vás ani na vaše skutky ohled. A samozřejmě nás to mrzí. Měli bychom si vážit rad, pomoci od ostatních. Je to dobrým pocitem nejen pro vás, ale i pro druhého.
Měli bychom být vděční i za ty nejmenší drobnosti v každodenním životě. I kdyby pouze za úsměv baristky, která nám právě připravila kávu - kladné vzájemné působení na druhého.
Měli bychom se soustředit na pěkné věci a ne na ty špatné. Špatné nám zbytečně kazí náladu a ovlivňuje nás celkově.
Za co být vděční? Úsměv, pěkné počasí, komplimenty, upřímnost, důvěra, přítomnost lidí, které máme rádi, přínos názorů ostatních, pomoci a dalších nespočetně mnoho věcí. Je to jen na vás. 
Vděčný by měl být každý člověk. Je to dobře nejen pro nás, ale i pro ostatní.

Laskavost.

Být laskavý znamená být i vstřícný, tolerantní. Však laskavost nemá každý člověk. Někteří jsou velmi agresivní a špatně se s nimi spolupracuje. Avšak taktéž lidi, kteří nejsou tolerantní vůči ostatním. Občas by měli lidé tolerovat to, jak se cítíme, protože určitě proto máme své osobní důvody a zlé nálady nemáme jen tak a z ničeho nic. Proto bychom měli respektovat to, jak se druhý cítí. O respektování názorů, chování apod. ani nemluvě.

Upřímnost.

Být upřímní je asi opět jedna z mála vlastností, kterou někteří, spíše už většina lidí v dnešní době postrádají. Málo kdo nelže - lžeme všichni, ale měli bychom si hlídat za jakým důvodem, jak moc a občas jsou některé lži k něčemu dobré, je upřímný a stojí si za vlastním názorem. A proto klesá i naše důvěra k lidem. Udělá-li nám člověk špatnou věc, která se nám vryje do paměti, důvěra klesá a to je špatně. A důvěra je jedna z hlavních věcí, na které se staví vztah, přátelský, rodinný a mezi ženou a mužem. 
Však měli bychom se naučit přijímat upřímnost, tedy "kritickou" stránku upřímnosti. Chceme, aby lidé k nám byli upřímní, ale proč, když přijde na upřímnost, se většina lidí urazí a vezme si to osobně? Vždy bychom měli názor druhých přijímat a brát na to zřetel. 

Věřím v karmu.

Nechci vám tady vnucovat nějaká náboženství, jejich techniky. Je to pouze můj pohled na svět. Říká se, že co správného uděláte, to se vám taky vrátí. Taktéž to funguje i se špatnými věcmi. Uděláte nějakou hloupost, která někomu ublížila a to se vám taky vrátí, ovšem špatným způsobem. Řekla bych, že to je jako odměna X trest.
Jde tedy o spravedlnost. Jaký si to uděláme, takové to máme. Přijmout věci tak, jak se mají. Odpovědnost za své činy. Soustředěnost vůči hněvu. Proces tady a teď. Přijímáni změn. Trpělivost růže přináší. 
Už mnohokrát se mi oplatilo to, že kdokoliv udělal něco špatného, vrátilo se mu to. Už nesčetněkrát. A nezáleží na tom, jak je mi ten člověk blízký nebo vzdálený. I kdyby došlo k sebemenší drobnosti, vrátí se to. 
Jsem hodně pověrčivý člověk a musím uznat, že tohle je opravdu jedna z věcí, ke kterých opravdu přihlížím a vnímám.  
Přidala bych sem i jing jang. Vyvážení bílé i černé. Určitě všichni znáte, další věc, kterou se řídím. 
Pomáhat lidem mi vnáší dobrý pocit, což je cesta k tomu, abych byla lepším člověkem. Pomáhat druhým a vidět jejich úsměv, který je plný vděčnosti. Dobrý pocit, z pomoci ostatním. 
Vy, co v karmu a podobné věci nevěříte... VĚŘTE, ŽE VŠE ZLÉ SE V DOBRÉ OBRÁTÍ.

Uměním člověka, je být sám sebou. Trpělivost růže přináší.



2 komentáře:

  1. Dobrý článok!
    Najväčším úspechom v živote človeka je ostať Človekom. Nedívať sa na ostatných. Aj tak si každý pôjde svojou cestou, pretože človek sa môže zmeniť len na základe svojej vôle a ochote k zmene. Jediné čo človeka dokáže spraviť šťastným, je rozdávať šťastie ďalej. Nezištne a nesebecky. Bez pardónu každému a potom sa začnú diať veci. Buďme príkladom a začne sa meniť minimálne NÁŠ svet.

    www.fijok.bloger.cz

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.